Ami megmarad – rövidfilmek

március 8. 20:30


Kétszer volt, hol nem volt
2013, 9 perc, színes, angol feliratos német film
R:
Evy Schubert
A rövidfilm helyszíne a bulgáriai Balkán-hegyekben található egykori kommunista emlékmű, Buzludzha. A film az emlékezetet mint pszichológiai és politikai jelenséget vizsgálja, valamint a memorizálás egyéni mechanizmusára reflektál, hogy kiderítse, mely emlékek tartósak és honnan van meg bennük ez az erő. Érzékeny film egy teljesen széthulló épületről, amely ma már csak nyomokban emlékeztet egykori hírnevére és valamikori létére.
YouTube előnézeti kép

Ami megmarad
2013, 16 perc, színes, angol feliratos holland film
R:
Annja Krautgasser
A legfontosabb holland újság, a „De Volkskrant”  irodái az amszterdami Wibaustraat-on kiürültek, mert az újság új, városszéli irodába költözik. Az egyik szerkesztő elmeséli, hogyan vették birtokukba a helyet azóta különböző civil szervezetek és művészek – a képek pedig önmagukért beszélnek.

Vegas után
2012, 21 perc, színes francia film (angol nyelven)
R: Laurence Bonvin és Stéphane Degoutin
Las Vegas egyike azon városoknak, amelyekre a világgazdasági válság a leginkább hatott az Egyesült Államokban. A film a jelen romjait mutatja be omladozó lakónegyedeivel, félbemaradt építkezéseivel, tétlen külvárosaival, hajléktalanok által lakott csatornáival.

Miért nem változunk?
2013, 18 perc, színes, angol feliratos portugál film
R: João Couto C.

Egy sokat megélt ház rehabilitációja, tele emlékekkel és az egykori lakók által ejtett sebekkel: a monológként áramló gondolatok könnyedén párbeszéddé alakulhatnak azokkal, akik odafigyelnek. A film a gondolat ritmusát követi – nem tudjuk, honnan jön, egyszerűen csak megtörténik.Otthon
2012, 2 perc, színes új-zélandi film
R: Thomas Gleeson
Gyakran úgy gondolunk a házakra, mint erős, szilárd, állandó dolgokra. Valójában azonban lehetnek gyengék, törékenyek, és ahogy a film mutatja: mozgathatóak is. Mi tesz egy házat otthonná? Mi adja az erejét? Egy nagyszerű rövidfilm a ház és az otthon alapvető különbségéről.


Mi még emlékszünk
2013, 19 perc, színes, angol feliratos mexikói film
R: Mariano Rentería Garnica

A mozi világának portréja egy múltbéli városban, idős emberek szemén keresztül bejárt utazás és emlékek egy olyan időből, amikor a filmszínházak még részei voltak a városi tájnak. A visszaemlékezések mentén a jelenbe utazunk azokkal, akik még őrzik a kép, a mozi kultuszát.

A nagy enyészet
2013, 9 perc, színes, angol feliratos német film
R: Susann Maria Hempel

A film a kelet-német Greiz város színházától való búcsúzás. A zsugorodó város egykori kulturális központjának lebontását 120 diakép dokumentálja: a pusztulás, kiürítés és lebontás különböző fázisait örökítik meg. A diákat fehérítővel, égetéssel és korrodálással erodálták: miközben a színház széthullik, a lebontását rögzítő képek is eltűnnek.

Zikkurat
2013, 6 perc, színes portugál film
R: Pedro Miguel Santos
A film egy elképzelt portói utazás 2054-ben, a portugál társadalom jelenlegi fejlődésének veszélyeit bemutató képi élmény. A jelenből és Észak-Portugália egyik erdejéből kiindulva a film Porto terméketlen vidékein keresztül a jövőbe utazik, ahol az élet a legváratlanabb helyeken bukkan fel.