A Filmre Vitt Város

A közép-európai országok városai és építészete régóta kedvelt területei a filmnek. Eltűnőben lévő öreg városnegyedek, újranevezett utcák, új lakóövezetek, az utca konfliktusai és kontrasztjai vagy a régió újra megtalált multikulturalizmusa mind vonzó mozgóképes témák. A közép-európai városokról és építészetükről szóló videók és rövidfilmek nem csak új nézőpontokat jelölnek ki az átalakulások szemléléséhez, hanem a régióban zajló építeszeti és urbanisztikai folyamatok megértéséhez is segítséget nyújtanak.

A Közép-Európai Építészeti Filmcsere projekt 2012-ben kezdődött, melnyek során különböző közép-európai, építeszettel és a városi térrel foglalkozó szervezeteket hívtunk meg, hogy gyűjtsenek filmeket és állítsanak össze egy-egy vetítést olyan filmekből, amelyek az építészet és a városi átalakulás témáihoz kapcsolódnak. A vetítés-sorozat különböző nézőpontok szerint készült válogatásokat mutat be Pozsonyban, Brno-ban, Prágaban, Krakkoóban, Varsóban és Budapesten készült rövidfilmekből: kisérleti videókból, művészvideókból, dokumentumfilmekből és riportokból.

A projekt folytatásaként egyrészt a filmgyűjtemény bővítését és további vetítések szervezését tűztük ki célul, valamint egy építészeti filmmel kapcsolatos mesterkuzt és workshop megvalósítását.

A projektben együttdolgozó partnerek:
KÉK, Kortárs Építészeti Központ, Budapest
4AM Építészeti és Média Intézet, Brno
Malopolski Kulturális Intézet, Krakkó
Bec Zmiana Alapítvány, Varsó
Dominika Belanská, Bratislava

A sorozat eseményei
BÉF 6+ Különkiadás
2014. 09. 03., szerda, 20.00 óra
Leonardo Kert, Tömő u. 14., Budapest, 1083
A Budapesti Építészeti Filmnapok helyspecifikus sorozatának első kiadása a Leonardo da Vinci utcai közösségi kert.
Vetített filmek: Archív felvételek, híradó részletek a környékről; Corvin variációk (2011, 39, R: Trencsényi Klára); Pillanatnyi 8 (2012, 53′, R: ZimmerFrei)

A Fordított Piramis – Vetítés Pozsonyban
A Budapesti Építészeti Filmnapok a pozsonyi Na Streche (magyarul A Tetőn) civil kezdeményezéssel együttműködve vetítést szervez a Szlovák Rádió épületének tetején. A vetítés apropója, hogy a rádió tetőteraszán közösségi kert nyílik 2014. szeptember 16-án.

A Filmre Vitt Város kurzus a BME-n
A Budapest Építészeti Filmnapok a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Urbanisztika Tanszékével együttműködésben építészeti filmes kurzust hírdet 2014 őszén. A kurzus során a hallgatók az építészeti film műfaji jellegzetességeit, illetve az építészeti és város témájú dokumentumfilmek készítésének sajátos módszertani alapjait sajátíthatják el.

visegrad_fund_logo_blue_800